Niektoré ženy dojčia doma v pohode, ale predstava dojčenia vonku je pre ne stres. Tie pohľady, poznámky.

Ako teda dojčiť mimo domu bez pocitu hanby, ako sa necítiť trápne, že niekoho dojčením obťažujem? Ak aj ty občas zápasíš s týmito pocitmi, prečítaj si nižšie zopár postrehov, ktoré ti možno pomôžu nabrať potrebné sebavedomie a ty už nabudúce budeš vonku dojčiť pokojne všade, kde to bude pre teba a tvoje bábo potrebné.

Dojcenie v parkuFoto: @davidoclubb

 

1. Buď tolerantná a pochop, že nie vždy je to len o tebe

Áno, ženské prsia na nás vykukujú z bilboardov, reklám v telke, časopisoch a všade, a tak nechápeš, prečo niekomu vadí, že chceš dojčiť pri stole v kaviarni. Sme predsa cicavce a potreba nakŕmiť potomka je prirodzená.

Snaž sa však mať pochopenie pre divné pohľady. Každý sme mali inú výchovu, máme inú úroveň tolerancie voči inému správaniu a sú ľudia, ktorým pohľad na tvoje prsia jednoducho nie je príjemný. Tak ako ty máš právo dojčiť, aj oni majú právo na svoj názor a presvedčenie. Neber si to preto osobne, zrejme rovnako pohoršene by pozerali aj na ten bilboald alebo prekrúcali oči nad sporo odetou tínedžerkou. 

Hoci nič z tohoto ťa nemusí trápiť, trochu ohľaduplnosti nikdy nezaškodí, môžeš to skúsiť napríklad takto:

- Ak zariadenie ponúka kútik na dojčenie, prečo ho nevyužiť? Netvrdím, že sa treba skryť na záchod ale kútiky na dojčenie sú fajn. Ty aj bábo tam budete mať viac pohodlia a pokoja. Za skúšku nič nedáš.

- Ak vieš, že budeš dojčiť, zváž vopred, či nebude lepšie sadnúť si trochu bokom. Nehovorím, že sa treba učupiť do kúta, ale ak si v preplnenej kaviarni sadneš rovno do stredu, tak sa nečuduj, ak tvoje bábo bude stále zvedavo otáčať hlavou namiesto dojčenia, prípadne že do vás niekto omylom vrazí a podobne. Mysli dopredu, kde to bude pre vás jednoduchšie.

- Zváž špeciálne oblečenie na dojčenie. V dnešnej dobe je na výber široká ponuka, veci sú praktické a pohodlné, výborne sa v nich dojčí a tvoje telo zostane počas dojčenia zakryté (nakukni do môjho eshopu)

 

2. Priprav si, ako budeš reagovať ak ťa niekto bude konfrontovať

Nevyžiadané rady a nepríjemné komentáre dokážu rozhodiť. Netuším, prečo sa niekto cíti oprávnený niekedy až slovne napádať mamičku s dojčaťom, ale nemusíš to len potichu znášať. 

Vopred sa zamysli a predstav si situácie, ktoré môžu nastať a zváž, ako zareaguješ. Pokoj a trocha nadhľadu či humoru určite neuškodia.

Čo sa môže napríklad stať?

- Niekto ťa požiada, aby si sa zakryla - môžeš odpovedať, že ďakujem, ale nie je mi zima :)

- Niekto ti odporučí, že na záchode je prebaľovací pult a máš ísť dojčiť tam - môžeš mu povedať, že samej sa ti tam nechce, ale ak je ochotný dať si kávu na záchode s tebou, tak si ochotná to skúsiť :)

- Niekto ti povie, že je nechutné sa na tvoje prsia pozerať - môžeš povedať, že krkom sa dá hlava otáčať do iného smeru a zízať na teba vážne nemusí

- Na akúkoľvek poznámku môžeš odpovedať, že žijeme v slobodnej krajine a dojčenie na verejnosti nie je zakázané, naopak štátom podporované

- Akékoľvek poznámky môžeš tiež ignorovať, aj mlčanie s miernym úsmevom na perách vie niekedy robiť zázraky :)

 

3. Priprav sa na to, že možno budeš v strese

Povedzme si to úprimne, pri prvom dieťati, obzvlášť s novorodencom, je každá vychádzka z domu tak trochu stres. Keď začne plakať (ehm, vrieskať?) tak je to tak trochu panika - Má plnú plienku? Je mu zima? Je jej teplo? Poštípalo ho niečo? Alebo je hladná??? Ako sa rýchlo teraz vrátim domov? Kde teraz nájdem vhodné miesto na dojčenie?

POKOJ! Tvoje bábo stres vycíti a to situácii nijak nepomôže. Väčšina ľudí aj tak bude radšej pozerať na dojčiace sa bábätko, ako počúvať nervy drásajúci krik. Takže hlboký nádych, výdych a pokojne dieťatko nadojči. Robíš okoliu vlastne službu, šetríš ich ušné bubienky.

 

4. Buď v kontakte s ľuďmi, ktorí dojčenie podporujú

Nič nedvihne sebavedomie dojčiť tak, ako ľudia, ktorí dojčenie podporujú. Stretávaj sa s kamoškami, ktoré úspešne dlhšie dojčili, čítaj články o dojčení, staň sa členkou skupiny na Facebooku (napr. Podporná skupina dojčenia) alebo na mamičkovských fórach (napr. Modrý koník).

 

5. Vzdelávaj sa

Ideálne je, ak si informácie o dojčení začneš vyhľadávať už počas tehotenstva. Dostaneš nesmiene množstvo nevyžiadaných rád, ale rozhodnutie je naozaj iba na tebe. Urob si teda vlastný názor z viacerých zdrojov.

Ak máš záujem prečítať si reálne informácie z praxe, skúseností tisícok žien čo dojčili a tiež informácie potvrdené vedeckými štúdiami, tak odporúčam stránku Mamila.

Nájdeš tam odpovede na všetky možné otázky, aj také, ktoré by ťa ani nenapadlo sa spýtať. Nájdeš tam kontakt na poradkyne, ktoré osobne alebo emailom poradia s čímkoľvek budeš potrebovať.

Ak budeš mať dostatok informácií, zvýši to tvoje sebavedomie a budeš presne vedieť prečo dojčíš, aké máš práva a už budeš vedieť, ako zareagovať, keď ťa bude konfrontovať niekto, kto má odlišný názor a pravdepodobne o dojčení ani nič nevie.

 

A ak už si dojčila, podeľ sa do komentára s tvojim názorom. Čo iné by ešte mamičkám mohlo zdvihnúť sebavedomie dojčiť? 

Share this post

comments (0)

No comments at this moment

New comment